woensdag 19 september 2012

[review] Grizzly Bear - Shields

Het is alweer drie jaar geleden dat de New Yorkers van Grizzly Bear grote successen boekten met het album Veckatimest. In de tussentijd heeft de band niet stilgezeten: bassist Chris Taylor kwam met soloproject CANT terwijl gitarist/ zanger Daniel Rossen eerder dit jaar de prachtige EP Silent Hour/ Golden Mile uitbracht. De verwachtingen voor het nieuwe volwaardige bandalbum waren dan ook hooggespannen.

Sleeping Ute is een sterke opener met fraaie - eerst licht psychedelische – gitaren met na circa 3 minuten een omslag: ander geluid, ander ritme en daardoor ook een andere sfeer. Het snerpende “I can’t help myself” van Daniel Rossen snijdt dwars door de ziel en de toon is gezet.

Speak in Rounds doet qua sfeer denken aan Southern Point van Veckatimest, maar verder houdt daar de vergelijking op. De haast tegendraadse drums vormen de hartslag en in combinatie met de schitterende vocalen van Ed Droste en Daniel Rossen maakt dit één van de hoogtepunten van de plaat. Het klinkt toegankelijk, maar toch is er grote mate van complexiteit – iets wat van toepassing is voor de hele plaat. Het nummer gaat naadloos over in Adelma, een spookachtig intermezzo waarin de jazzy Grizzly Bear even om de hoek komt kijken.

Yet Again was samen met Sleeping Ute al geruime tijd voor de officiële release te vinden op het web, en is wellicht het meest radio-vriendelijke nummer op de plaat. Alles wat Grizzly Bear maakt tot wat het is, is hier aanwezig: galmende vocalen, de typerende gitaarstijl van Daniel Rossen en harmonieuze samenzang. Maar aan het einde komt ook de grillige Grizzly Bear tevoorschijn: een muur van geluid die je, zeker bij een eerste luisterbeurt, compleet van de sokken blaast.

In hetzelfde straatje past A Simple Answer: wederom toegankelijk, met een fantastische samenzang aan het einde. Dit zou een prima volgende single zijn, vanwege de swingende piano en stuwende drums.

Tussen het ‘geweld’ van Yet Again en A Simple Answer zit het pareltje The Hunt verborgen, wat niet alleen tekstueel maar vooral ook vocaal erg indrukwekkend is. Ed Droste haalt hier het beste uit zichzelf en doet qua zang enigszins aan Thom Yorke denken – niet de minste vergelijking. Qua vocalen is dit een zeer interessante plaat, Droste laat meerdere kanten van zijn vocale capaciteiten zien - er staat in vergelijking met Veckatimest minder galm op de zang.

And I want to hide it all away
Taking back all of those silly things I used to say
And I‘ll give you all of my time
Because I’m foolish and never know how to resign
Another back and forth turn around
It makes no sense but it feels good anyhow
And I‘ll leave it all as it should be
Where you are you and I stay me

Het is niet enkel toegankelijkheid dat de klok slaat op Shields. What’s Wrong is een wat moeilijker te doorgronden stuk wat meerdere luisterbeurten nodig heeft. Het doet qua stijl sterk denken aan Yellow House, wat niet het makkelijkste Grizzly Bear album is – maar volgens velen juist daarom het beste. Wat opvalt is de speelse, jazzy drums van Christopher Bear, die zich op dit album goed heeft kunnen uitleven.

Het contrast met Gun- Shy is groot: een poppy nummer, met een wisselwerking tussen de 2 zangers. Qua sfeer doet het wel wat denken aan Destroyer’s Kaputt (uit 2011), mede door de toegevoegde geluidjes en effecten. Half Gate valt op door de drumpartij, die de spanning goed weet op te bouwen en de climax is om te smullen. Sluitstuk Sun in your Eyesonthult pas na enkele luisterbeurten haar schoonheid: een subliem opgebouwd lied vol kleine details en wendingen- inclusief een haast euforisch slot. Een complexiteit die tijd nodig heeft,en daardoor ook het nummer dat het dichtst bij Yellow House staat.

Grizzly Bear zet met Shields de volgende stap in zijn ontwikkeling: de plaat is een mix van Yellow House en Veckatimest. De band combineert jazzy, psychedelische elementen met een loepzuivere productie en harmonieuze samenzang. Dit maakt Shields tot een vrij toegankelijke maar vooral uiterst samenhangende plaat die bij elke luisterbeurt meer van haar geheimen zal prijsgeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten